Kako da unapredite svoju igru u trenutnoj meti

Kako da unapredite svoju igru u trenutnoj meti

Zakoračili smo već u drugu polovinu ovogodišnje kompetitivne sezone širom gotovo svih regiona. Poslednjih nekolika sedmica bili smo svedoci interesantnih strategija, neobičnih pikova na svim lejnovima, pa sve do manipulacije određenih zlatnih pravila LoLa. Meta je ponovo evoluirala, što je sasvim normalno. Preseason period nije doneo mnogo promena što se tiče samih heroja, pa je dosta toga prenešeno iz prethodne sezone, ali uvođenje minion bounty sistema, platinga na kulama, balansiranje heroja i krit ajtema dovelo nas je do trenutnog stanja igre.

Iz peča u peč videli smo raznorazne strategije, a koliko je situacija eskalirala videli smo kada su odjednom u metu došli heroji poput Karme, Viktora i Zilena na top lejnu. Ne samo što su to bili nadasve atipični heroji za poziciju, već su se igrali na potpuno sulud način – bez farmovanja. Takozvana Frostmancy taktika unela je nemir u LoL zajednicu, ali je Riot ubrzo odlučio da je potpuno onesposobi promenom repektivnih ajtema. Iz jednog ugla to je potpuno u redu, jer su igrači to eksploatisali na krajnje naporan način, ignorišući osnovna pravila gotovo svake MOBA igre. Sa druge strane, ti ajtemi se u igri nalaze već dosta dugo, a igrači su tek sada pronašli način da ga još efikasnije iskoriste. Da li je nerfovanje bilo potrebno? Verovatno jeste, ali igrači bi se kad – tad adaptirali ili eventualno pronašli strategiju koja kanteruje.  Riotova greška je što na samom početku nije uvideo potpun potencijal tako dizajniranog ajtema.

Neretko se dešavalo da Riot uradi nešto potpuno besmisleno, da se igrači žale i da na Redditu i forumima osvane ogroman broj postova gde se komjuniti žali. Ipak i pored svih brljotina koje smo preživelli, i dalje smo tu. Iz dana u dan se vraćamo ovoj igri i sa nestrpljenjem očekujemo mečeve omiljenih timova u najsnažnijim svetskim ligama. Iz sezone u sezonu saznajemo po nešto novo što nam pomaže da unapredimo svoju igru. Profesionalni igrači nam služe kao insipiracija i svaki put želimo da isprobamo neki njhiv kul trik. Šta nam je to donela nova kompetitivna sezona League of Legends? U nastavku smo izdvojili nekoliko najbitnijih stvari iz kojih može mnogo da se nauči.

Rana faza partije

Ono što se prenelo iz 2018. godine jeste brzina i ritam profesionalnih partija. Pre dve – tri sezone bili smo svedoci izuzetno sporih gejmova kada je bila aktuelna full tenk meta. Danas međutim, situacija je maltene potpuno drugačija. Sudeći po statistici mnogih sajtova, prosečna dužina partije iznosi oko 33 minuta. Dakle, takozvani early game je jako bitan. Ovo je posledica činjenice da se Riot u nekoliko navrata trudio da učini igru dinamičniojom bržim stvaranjem zmajeva na mapi i postavljenjem ranih objektiva kao što su plejtinzi na kulama. Kompozicije koje imaju snažne heroje na početku imaju veći procenat pobeda u odnosu na sporije.

Solo lejn keriji

Timovi koncentrišu gotovo svu svoju snagu na solo lejnovima. Otkako je tenk meta zamrla, a pogotovo od nerfa koji je zadobio Galio, jedan od nekadašnjih top pikova na topu i midu, pažnju su pridobili mnogo agresivniji magovi koji su snažni gotovo kroz celu partiju. Usled toga sada viđamo heroje kao što su Zoe, Leblanc, Viktor, Lissandra na mid lejnu, a sve češće se pojavljuju Jayce i Kennen na topu. Profesionalne lige su i dalje na peču 9.3, stoga je Urgot i dalje jedan od popularnijih šampiona, ali pretpostavljamo da će se i on polako povući, obzirom da je dobio nerf u aktivnom peču 9.4. Na ovakvu rotaciju heroja su u velikoj meri uticali i nerfovi na Akali i Ireliji, koje su do nedavno dominirale, kako soloqueue partijama, tako i kompetitivnom scenom. Tokom poslednje dve nedelje viđali smo čak i magove poput Syndre, Orianne i Ryzea, stoga je sasvim moguće da se u metu  vrate tradicionalni mid lejn šampioni. Obzirom na ovu činjenicu, sasvim je moguće da ćemo u narednim sedmicama videti i Zeda, kao kaunterpik za ovu grupu heroja, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da je nedavno dobio baf.

Rejndž heroji

Ono što u najvećoj meri utiče na eventualnu pojavu asesina jeste činjenica da su rejndž heroji trenutno previše snažni. Njihova sposobnost da manipulišu minon vejvovima je znatno jača u odnosu na mele šampione, kao i sakupljanje plejtova na kulama. Plejtovi pružaju sasvim solidnu količinu golda, što omogućava stvaranje prednosti u ranijim fazama partije. Tokom peča 9.3, osam od deset najpopularnijih heroja, neuključujući suportove, bili su rejndž. Ovaj podatak se drastično razlikuje u odnosu na statistiku od prethodnih sezona. Problem mele asasina je što su praktično beskorisni u kasnijim delovima gejmova, ukoliko nisu uspeli da steknu prednost na početku.

Kreativnost u timskim kompozicijama

Ono što nismo očekivali od tekuće sezone jeste kreativnost koju viđamo na profesionalnoj sceni. Od lejnova bez farmovanja miniona, manipulacije istih i neobičnih pikova na gotovo svim pozicijama, 2019. godina pokazala nam je koliko se treneri profesionalnih timova trude da osmisle nešto novo. Neočekivane strategije umeju i te kako da iznenade neprijatelje, pogotovo ukoliko ne mogu da pronađu adekvatan odgovor. Ovo se takođe odnosi i na različitost heroja koji su aktuelni. Broj različitih šampiona koji su draftovani do polusezone je znatno veći u odnosu na prethodne godine. Očit primer ovoga jeste Sylas, koji i dalje ima jedan od najlošijih vinrejtova u soloqueue partijama, ali je jedan od prioriteta na profi sceni.

Krit AD keriji

Kao što smo već spomenuli, glavne svetske lige i dalje igraju na peču 9.3, gde su promene na krit AD keri ajtemima sveže. Očekivali smo mnogo veću prisutnost ostalih AD kerija, ali Lucian i Ezreal su i dalje glavni prioriteti na bot lejnu. Kako promene odmiču, polako se pojavljuje i Sivir u po nekom meču. Ipak, drugi najpopularniji krit  heroj je Yasuo, što ne oduševljava AD keri mejnove. U narednim sedmicama očekujemo rast u popularnosti krit AD kerija, jer je timovima potrebno da provežbaju i osmisle tim kompozicije čiji su glavni aduti upravo oni. Smatramo da krit kerijima treba pružiti još jednu šansu, obzirom da su odlični u keširanju plejtova, kao i kontroli objektiva na mapi.

Ukoliko ste predani napredovanju na ranked lestvici, definitivno treba da se pozabavite ovom analizom i isprobate neki od saveta. Obzirom da se igra konstantno menja iz peča u peč, pogodno je da redovno pratite sve izmene, kao i da shvatite koji šampioni i pozicije vam najviše odgovaraju. Srećno!

Related Articles